duminică, 3 aprilie 2011

Lapte

Laptele este un lichid nutrient produs de glandele mamare ale mamiferelor femele. Este sursa principală de nutriţie a nou-născuţilor, înainte de fi capabili sa digere si alte mâncăruri. Poate însemna şi sucul alb al nucilor de cocos.
Compoziţia laptelui variază mult între diverse mamifere. Laptele uman, de exemplu, conţine multă lactoză, principalul zahar al ei. Spre deosebire de acesta, laptele de vacă conţine mai puţin zahăr şi mai multă grăsime. Laptele de vacă este compus din 3,5% grăsime, 9% solide din lapte şi 87,5% apă. Proteina principală (80%) este caseina. Laptele anumitor mamifere, printre care vaci, oi, capre, bivoli şi cai este colectat pentru a fi consumat de oameni, fie direct, de obicei după pasteurizare, fie procesat în produse lactate precum smântână, unt, iaurt, îngheţată sau brânză.
Dacă laptele neprocesat este lăsat pentru o perioadă, devine acru. Este rezultatul fermentării bacteriilor acidului lactic, care transformă zahărul din lapte în acid lactic. Acest proces de fermentare este folosit în producerea anumitor produse lactate.
http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTAwOeLwXdRHhAO933TxfWXSjNPMattY9C-tDuhQgZu0w_pr6gx


http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRfJ-EQLmjT_81siwAt1sLIUSDJNgW1i9mMj2PB5YetA1nYyXY3FQ



Laptele pasteurizat se va înăcri dacă nu este ţinut în frigider şi este recomandat a fi ţinut între 1° şi 4° Celsius. Înacrirea laptelui poate fi oprită prin tratarea la temperaturi foarte ridicate (tratament UHT), astfel, laptele putând fi păstrat în cutii pentru mai multe luni fără a se înacri.

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSkf6HXLiWPd3qUhGdzcTfBQhWXakDo9mdJX-Qcfa2pgsG3Y4UiGw

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTwlMvWwVw_j5ZbPigpM2uKYXFJoWg9Lc3xwc-lU_p8mDbYoZGG


http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRxt3_GESa6HSLyljS0PVjqBqX-ExerMerGVGxHMNZYU6ZpbiNT



LAPTELE este un lichid de culoare alb-galbuie secretat de glanda mamara a mamiferelor.
In toate scrierile vechi ce se refera la conditiile de viata ale popoarelor care au trait cu mii de ani inaintea erei noastre in Europa in zona Marii Mediterane cunosteau laptele pe care il consumau ca atare si sub forma de produse, in special branzeturi. In lucrarea sa „Zece mii de ani de productie de lapte” Michel Roblin arata ca europenii de pe malurile Visteilei si ale Niprului, stramosi ai latinilor si germanilor, cunosteau deja laptele animal.
Laptele a fost folosit din cele mai vechi timpuri ca aliment principal in hrana diferitelor popoare, ca asirieni, babilonieni, greci si romani.
Kosikouwski considera zona orasului Roma ca locul de formare a mai multor varietati de branzeturi, care s-au raspandit treptat in numeroase tari europene.
Materia prima pentru industria laptelui si a produselor lactate o constituie laptele de vaca, de oaie si bivolita.
Este alimentul cel mai complex si mai usor asimilat de organism, constituind unul din alimentele de baza si in nutritia omului. Laptele este denumit si „Sangele Alb” prin valoarea sa hranitoare. Are peste o suta de substante nutritive necesare vietii omului(20 aminoacizi, peste 10 acizi grasi, 4 feluri de lactoze, 25 vitamine, peste 45 elemente minerale, proteine). Proteinele contin aminoacizi necesari cresterii si mentinerii sanatatii. Grasimea in afara de rolul ei energetic constituie si la formarea rezervelor de grasime in organism. Vitaminele continute in proportii apreciabile ridica valoarea nutritiva a laptelui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu