luni, 21 martie 2011

Serpi veninosi

VIPERA MORTII

Posesorul celui mai toxic venin "locuieste" in Australia, zoologii l-au numit Acanthopis antarcticus, insa localnicii l-au poreclit death-adder snake. Veninul sau este de 10 ori mai puternic decat al cobrei regale, iar jumatate din numarul oamenilor muscati mor rapid. Cum arata acest sarpe? Este gros si scurt -are doar 70-75 cm -cu un cap turtit, cu forma aproximativ hexagonala; corpul se termina cu un fel de apendice subtire si mobil. Sarpele dispune de un mimetism foarte pronuntat, corpul sau capatand culoarea solului pe care sta. Aceasta calitate il face aproape invizibil. Vipera mortii isi captureaza micile prazi folosind drept momeala apendicele codal. Acesta este colorat in galben, negru si brun-roscat, iar sarpele il ridica si il face sa vibreze usor, atragand si fixand atentia micilor vietuitoare. Cand ele se apropie la o distanta de 25 cm sarpele ataca.

Naja Haje (cobra egipteana)

Tinuturile africane sunt populate de cobre. In Africa traiesc 5 specii de cobre adevarate si alte doua ce pot fi asimilate, dar unele dintre acestea au perfectionat un mod eficace de a-si folosi veninul, "scuipandu-l" cu o precizie uimitoare in ochii victimei. Sigur, nu toate se comporta astfel, cobra egipteana de pe malurile Nilului si din delta acestuia isi inoculeaza veninul prin muscatura. Ea se hraneste cu rozatoare si a fost venerata in Egiptul Antic sub forma zeitei Ejo, protectoarea deltei si a divinitatii faraonilor egipteni. Cobrele scuipatoare, care se regasesc si in grupul Naja, isi proiecteaza veninul in ochii victimelor de la o distanta de 2-3 m. Daca jetul de venin isi greseste tinta -lucru ce se intampla foarte rar -si ajunge pe piele, aceasta este afectata. Cand insa atinge ochii, orbirea temporara care se instaleaza imediat trebuie tratata cu spalaturi intense si cu lichide dezinfectante.


Mamba

Dintre toti serpii veninosi ai Africii, bastinasii se tem cel mai tare de cele trei specii de mamba: mamba neagra (Dendraspis anguesticeps), mamba verde (Dendraspis virdis) si mamba lui Jameson (dendraspis jamesoni). Veninul din mamba este in primul rand neurotoxic si actioneaza in general foarte rapid, moartea survenind intr-un interval de doua pana la 6 ore. Daca muscatura este la pulpa, moarte se produce si dupa 10 minute. Mamba neagra este cel mai mari de dimensiuni -4-5 m. Africanii o numesc "regele serpilor". Celelalte doua mambe depasesc rar 2 m, iar veninul lor este de cinci ori mai slab decat al celor negre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu