joi, 3 martie 2011

Hazarde Naturale

1. Hazardele naturale sunt manifestari extreme ale unor fenomene naturale, precum cutremurele, furtunile, inundatiile, secetele,care au o influenta directa asupra vietii oamenilor, asupra societatii si a mediului inconjurator, in ansamblu.

Producerea unor asemenea fenomene face posibila atingerea unor anumite praguri de adaptare a societatii la conditiile mediului. Atunci cand hazardele produc distrugeri de mare amploare si pierderi de vieti omenesti, ele sunt numite dezastre si catastrofe naturale. Efectele acestor fenomene sunt atat de puternice incat sunt necesare interventii rapide din partea unor echipe special antrenate la nivel national si international. Un fenomen natural extreme poate fi numit un dezastru daca sunt inregistrate cel putin 10 pierderi de vieti omenesti sau 50 de personae ranite si daca se produc pierderi materiale de peste un million de dolari. 




2. Trasaturi ale hazardelor naturale
• Vulnerabilitatea pune in evidenta gradul de expunere a omului si a bunurilor sale fata de diferita hazarde, indicand nivelul pagubelor pe care le produce un anumit fenomen.
• Riscul reprezinta nivelul probabil al pierderilor de vieti omenesti, al numarului de raniti, al pagubelor aduse proprietatilor si activitatilor economice de catre un anumit fenomen natural sau un grup de fenomene intr-un anumit loc si intr-o anumita perioada.

3. Hazardele naturale pot fi de mai multe feluri, in functie de geneza:
• Hazarde endogene a caror actiune este generata de energia provenita din interiorul planetei(cutremure, eruptii vulcanice).
• Hazarde exogene, generate de factori climatici, hidrologici, biologici.








Hazarde endogene

Cel mai costisitor dezastru a fost cutremurul de la Kobe (Japonia) din 1975, cu pagube de 100 mld de dolari.

Cutremurele de pamant sunt miscari bruste ale scoatei care produc unde elastice reflectate in trepidatii cu un impact puternic asupra asezarilor umane. Annual sa produc pe Glob peste 1 milion de cutremure, dar numai o mica parte din acestea sunt sufficient de puternice pentru a fi considerate hazarde naturale.
Cele mai numeroase si mai puternice cutremure sunt generate de dinamica interna a Terrei, fiind numite cutremure tectonice care se produc in lungul contactului dintre placile tectonice. Energia eliberata se masoara in ergi si e utilizata pentru calcularea magnitudinii cutremurului. Magnitudinea se masoara cutremur ajutorul unei scari logaritmice, numita scara Richter, cuprinsa intre 0.3 si 9 grade.

Intensitatea cutremurelor pune in evidenta efectele acestora, diferite de la un loc la altul. (scara Mercali – 12 unitati si scara Medvedev-Sponhauer-Karnik – in tara noastra).

Hazarde primare legate de transmiterea undelor seismice din locul de producere al cutremurlui din adancul scoartei, numit focar. Aceste unde se propaga spre exterior cu viteze si amplitudini diferite si produc trepidatii care duc la fisurarea,distrugerea si prabusirea cladirilor la mari pagube materiale si la pierderi de vieti omenesti. Amplitudinea miscarii terenului este mai mare in apropierea epicentrului si tinde sa scada pe masura indepartarii de aceasta.

Hazarde secundare legate de procesele generate de undele seismice la suprafata Pamantului si cuprind alunecari, prabusiri, aparitia sau reactivitatea unor falii, formarea vulcanilor noroiosi, formarea unor valuri uriase numite tsunami etc.



In tara noastra, cele mai puternice cutremure se inresgistreaza in zona seismica Vrancea, situate in regiunea de curbura a Carpatilor. Astfel de cutremure s-au inregistrat la 26 noiembrie 1802, 10 noiembrie 1940 si 4 martie 1977. Alte regiuni seismice cunoscute in tara noastra sunt: Aria Fagarasana, Aria Banatica(Danubiana), Aria de Nord-Vest, Aria Transilvaneana si Aria Pontica, dar unde cutremurele sunt rare si au o intensitate redusa.

Eruptiile vulcanice
sunt datorate energiilor accumulate in rezervorul subterane care contin lave si presiunilor exercitate de fortele tectomice, care determina ascensiunea materiilor incandescente spre suprafata. Un vulcan este o deschidere profunda in scoarta terestra,prin care sunt aduse la suprafata incandescente sub forma de lava,cenusi vulcanice,fragmente de roca si gaze.

Un comentariu: